Ouderbijeenkomsten

Nieuw onderdeel van onze verrijkingsgroepen is dit jaar een themabijeenkomst voor ouders. In de bijeenkomsten voeren we mooie gesprekken over het opvoeden van hoogbegaafde kinderen. Waardevol blijkt vooral de brug die tussen ouders wordt geslagen, de herkenbaarheid, de reflectie en de vele ervaringen die worden uitgewisseld.

Waarom eigenlijk een ouderbijeenkomst?

Begaafden hebben unieke behoeften en kwetsbaarheden. Het opvoeden van een hoogbegaafd kind brengt uitdagingen met zich mee. Het kost energie en tijd om je kind te leren omgaan met de intensiteit die het diepe voelen en denken met zich mee kan brengen. Je kind wil zichzelf leren kennen, met alles wat daarbij hoort. Als ouder wil je je kind onvoorwaardelijk steunen in dit proces, maar soms kost het moeite om met elkaar op dezelfde lijn te zitten. Tegelijkertijd word je ook door familie en vrienden misschien niet altijd begrepen, of leidt je aanpak tot discussies op school of bij de sportvereniging. Dit kan spanning veroorzaken tussen ouders onderling en tussen ouders en (andere) kinderen. Terwijl opvoeden ook plezier kan geven.

Hoe ziet zo’n bijeenkomst eruit?

In de bijeenkomsten voeren we gesprekken over het opvoeden van een hoogbegaafd kind. We bieden psycho-educatie over hoogbegaafd zijn, zodat je als ouder je kind (nog) beter begrijpt. We slaan tegelijkertijd de brug tussen jullie als ouders en brengen daarbij onze expertise en ervaring in. Het kan bemoedigend en geruststellend zijn om ervaringen met elkaar te delen. Het kan pijnlijk herkenbaar zijn en waardevolle reflectie bieden.

Natuurlijk is er in de groepen ook ruimte om vragen te stellen over je kind en jouw rol als opvoeder. We kijken samen met naar de kansen om positief en ontspannen op te voeden (positive discipline). Daarbij geven we tips mee uit de cognitieve gedragstherapie.

Enkele reacties op de bijeenkomsten

Het idee om ouders aan elkaar te linken, ons samen te brengen vind ik heel waardevol.

Tot nu toe vond ik alle onderwerpen interessant, en vooral blij met de verhalen van ouders. Herkenbaar!

Fijn om te horen dat mensen hetzelfde meemaken.

Vooral de herkenning van bepaalde situaties en gedragingen doet goed, geeft ontspanning.

We zijn ook blij dat er nu meer contact komt met de andere ouders.

Definitely there were some ‘oh that’s a good tip’ moments. It was nice.

Grappig om te merken dat ik allerlei dingen al goed doe, zonder dat ik het bewust doe.

Het was fijn de herkenning te horen en te merken  dat er meer ouders zijn met een andersdenkend kind.

Fijn om ervaringen te horen, goede tips.