Terugblik feest

Lieve bezoekers, dank jullie wel!

Op zaterdag 12 maart vierde DNKRS haar 11-jarig bestaan met een Ontdek-je-zelf-FSTVL. Ouders, kinderen, leraren, hulpverleners en buurtbewoners waren uitgenodigd. Ook opa’s en oma’s bleken van de partij. Groot en klein, oud en jong… we hebben samen genoten van een prachtige dag.

Tegen tienen stonden de eerste bezoekers voor onze deur op de Pieronlaan. Sommigen bekend met DNKRS, anderen enthousiast om kennis te maken. En állen benieuwd naar wat er te ontdekken viel. Dát er veel te ontdekken viel, is gebleken uit de overweldigende reacties die we mochten ontvangen.

De dag stond in het teken van beleven, denken en doen. Rode draad daarin waren de zintuigen; horen, zien, ruiken, voelen en proeven.

Paaseitjes

Rachel en Xandra ontvingen alle gasten met een warm welkom, de nodige informatie en een paaseitjes-wedstrijd; hoeveel eitjes zitten er in de pot? Er werd gewogen, gemeten, gerekend en gegokt. Er waren ouders die maar wat invulden! En er waren kinderen die terugkwamen om het toch nog eens goed te bekijken. Maar hoeveel eitjes zaten er nu in die pot? Het waren er 216. Anna en David kwamen heel dichtbij, maar Ties mag de pot komen ophalen. Hij schatte in: 217!

De grillen van je smaakpapillen

Brigit had een wonderlijke smaaktest, waaruit bleek dat je met je ogen dicht niet altijd kunt vertrouwen op je neus en mond en waaruit bleek dat al je zintuigen samenwerken om goed te kunnen proeven. En klopt het eigenlijk wel dat de smaakpapillen op je tong verdeeld zijn in het proeven van zoet, zuur, zout, bitter en umami? De bezoekers ontdekten het zelf…

Waar word jij warm van?

Buiten hield Meike het vuur brandende. Een vuur waarbij iedereen zich kon verwarmen, bij kon praten én waarop stokbroodjes konden worden gebakken. Het verse deeg werd natuurlijk op echte takken geprikt en al snel ontstond de term ‘takkenbrood’. Het smaakte óverheerlijk!

Voel de beat in jezelf

Nog meer om warm van te worden… DEEJAYNE was aanwezig om hoofdtelefoons uit te delen en verzoeknummers te draaien, om zo op het plein te dansen in de silent disco. Geen inspiratie? De bezoekers konden ook een emotie aangeven en aan Jane overlaten op welk verrassingsnummer zij je trakteerde. Voel de beat in jezelf!

Je brein in beweging

DNKRS zou DNKRS niet zijn als we niet ook het brein in beweging zouden brengen. En dit voelbaar te maken in je hele lijf. Daarom hadden we twee verrassende fietsen klaarstaan. Wat gebeurt er in je hersenen en je lijf als je naar links gaat, terwijl je naar rechts stuurt? En hoe moet je sturen als het achterwiel überhaupt niet luistert naar je stuur? Kun je je eigen programma’s loslaten en iets nieuws leren? Hoeveel doorzettingsvermogen is daarvoor nodig?

Uitdagende opdrachten

Hildi, Eva en Wivina verzorgden alle uitdagingen binnen (koppie-koppie, klei-challenge en nog meer). Hoe ga jij te werk? Wat voor denker ben je? Denk je creatief, analytisch of praktisch? En welke vorm van denken is zinvol op welk moment? Genoeg gelegenheid ook om heerlijk bezig te zijn met het bouwen van lego en het tekenen van jouw fantasiedier.

Video killed the radiostar

Tijd om te chillen… in onze kleine tussenruimte waar je met hoofdtelefoon kon luisteren en kijken naar mooie en informatieve filmpjes over hoogbegaafdheid. In de ruimte daarachter stonden Daniëlle en Pauline klaar om in gesprek te gaan met de bezoekers. Het was voor DNKRS een cadeautje om de bijzondere en openhartige antwoorden op onze – soms filosofische – denkvragen te horen. De gesprekken gaven zowel onze bezoekers als onze collega’s prachtige inzichten.

Even wegdromen en verdwalen in je fantasie

En dan waren er nog twee deuren… Op de ene deur stond Even wegdromen. Op de andere: Verdwalen in je fantasie. Welke deur kies je? Na het ingaan van de ene deur, bezochten de meeste bezoekers uit nieuwsgierigheid ook nog de tweede deur! Achter de ene deur kon je je onderdompelen in de sfeer van Marrakech, met alle geluiden en geuren die daarbij horen. Achter de andere deur kwam je terecht in een bos, om tot rust te komen met vogelgeluiden. Even in een andere wereld, waar je en passant nog naar het toilet kon ook!

Wezen

Het was een dag vol ontdekken, beleven en wezen. En over wezen gesproken… Wie de speurtocht door ons pand en de buitenruimte heeft opgelost, weet inmiddels hoe het wezen in ons logo heet. Hierbij de officiële bekendmaking: SPOENK! De bedenker van de naam krijgt van ons persoonlijk bericht.

Pippi Langkous verzon oorspronkelijk het woord ‘spoenk’, terwijl ze keek naar een magisch bloemetje in een glas water. Ze vindt het woord zo mooi dat het wel iets MOET betekenen… Met ‘spoenk’ omschreef Pippi zaken die ze niet begreep en waar ze geen bestaand woord voor wist. En zo kan Spoenk alles zijn wat je maar wil. (bron: www.betekenis-definitie.nl)

We danken onze collega’s en alle bezoekers voor deze bijzondere dag!

Tekst: Linda (DNKR, mede-organisator van het feest en vliegende keep op de dag zelf)