Tips voor trips

Dit jaar hebben we een paar verwonderende uitstapjes uitgezocht in de buurt van DNKRS Amstelveen en Voorburg. En daarbij wonderwandelingen in alle windstreken van Nederland. Wanneer je de tijd neemt om in je op te nemen wat zich afspeelt in je omgeving, wordt alles in perspectief geplaatst. Alvast een mooie zomer(vakantie) gewenst!

Verwonderen is het begin van inzicht.

Wonderlijke uitstapjes

Fabrique des Lumières (Amsterdam)

Op 22 april 2022 opende in Zuiveringshal West op het Westergasterrein in Amsterdam een nieuw digitaal kunstcentrum: Fabrique des Lumières. Hier zijn immersieve exposities te zien zijn van klassieke, moderne en hedendaagse kunstenaars. Met behulp van geavanceerde technologie worden de kunstwerken door lichtprojecties en begeleidende muziek tot leven gebracht. De eerste expositie bestaat uit werken van de kunstenaar Gustav Klimt en zijn tijdgenoten en biedt de bezoeker een nieuw perspectief op de Weense schilderkunst van de negentiende en twintigste eeuw.

Groote Museum (Amsterdam)

Waarom besta jij? Waar kom je vandaan? Wat maakt jou tot jou? En wat maakt jou anders dan een gorilla of een bosviooltje? Bén je wel zo anders? Alles wat leeft, deelt hetzelfde thuis: de wereld. Hoe kijk jij naar die wereld? Bevindt die zich buiten jou of ook in jou? Krijg inzichten en blijf vragen. Het Groote Museum opende op 12 mei 2022 haar deuren.

Wonderkamers (Den Haag)

In Wonderkamers speel je samen met je kinderen een spannende game en ontdek je de prachtige collectie van het Gemeentemuseum. Laat je verrassen door een unieke mix van kunst, verhalen, gaming en entertainment, met uitdagingen voor het hele gezin!

Museum Voorlinden (Wassenaar)

In Museum Voorlinden kun je je verwonderen en laten verrassen. De kunstwerken laten zich niet omschrijven; je moet ze ondergaan. Het is een totaalbelevenis van kunst, natuur en architectuur.
Combineer een bezoek aan het museum met een wandeling door de natuur die Voorlinden omringt. Bossen, duinen, weilanden, wateren en tuinen kenmerken het landschap. Beeldentuin Clingenbosch ligt op een steenworp afstand.

There are two ways to live: you can live as if nothing is a miracle; you can live as if everything is a miracle.

Albert Einstein

Wonderwandelingen

Rootswandeling (Groningen)

In het uiterste oosten van Groningen (startpunt Westerwolde) kun je heerlijk rustig wandelen. Graspaden en houtwallen leiden je langs meanderende beekjes als Ruiten Aa en Mussel Aa. Je geniet van vergezichten over bloemrijke beekdalen en boerenland. De middeleeuwse Burcht Wedde halverwege vormt een aangename onderbreking.

De Leemputten en flamingo’s (Gelderland)

In het buitengebied van Groenlo (buurtschap Zwolle), pal tegen de Duitse grens aan, vind je natuurpark De Leemputten, die zijn ontstaan door het afgraven voor de Groenlose steenfabriek in 1895. Hier begint dit grensavontuur, dat je in een prachtig bosgebied brengt, om vervolgens het Zwillbrocker Venn te ontdekken. Hier vind je de meest noordelijk gelegen broedplaats voor een kolonie van ongeveer 40 flamingo’s.

Kromme Rijn en kersen eten (Utrecht)

Het Kromme Rijnpad is een mooie wandelroute in Utrecht. Deze gevarieerde wandeltocht tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede volgt de loop van de Kromme Rijn en voert deels over een oud jaagpad. De route is in totaal 29 km lang, maar op te delen in verschillende etappes. Langs de route kom je langs diverse kersenboomgaarden met de meest heerlijke kersen.

De strijd van Wieringen (Noord-Holland)

Wieringen is een keileembult. Het gebied, ooit bewoond door Vikingen, is glooiend met slingerende weggetjes. In 1200 werd Nederland geteisterd door stormvloeden, waardoor Wieringen losliet van het vasteland. Ruim zeven eeuwen bleef Wieringen een eiland, totdat het in 1930 door de aanleg van de (afsluit)dijken weer verbonden werd met het vasteland. Tijdens wandelingen op Wieringen kijk je vanaf de dijk uit over de Waddenzee, waar bij eb duizenden vogels foerageren.

Hemels gewelf (Zuid-Holland)

In de duinen van Den Haag waar het licht zo tastbaar aanwezig kan zijn, heeft de kunstenaar James Turrell een plek gemaakt om naar de lucht te kijken: Hemels Gewelf in Kijkduin. Op de top van een van de puinduinen is een kom aangelegd in de vorm van een ellips, 30 meter breed, 40 meter lang. Een aarden wal van ongeveer 5 meter hoog omsluit de kom. Eenmaal boven ontvouwt zich een panorama over de zee, het strand en het platte land.

Sint-Jansberg (Limburg)

De Sint-Jansberg is een sprookjesachtig landgoed. De paden glooien omhoog en omlaag over de heuvel en door het moerasgebied onderaan een stuwwal. Onderweg kom je tal van bijzondere punten tegen, zoals de Helkuil waar kraakhelder bronwater opborrelt. Een eeuwenoude watermolen is in de zomermaanden te bezoeken.