Zintuigenkunst

Voor deze zomervakantie bedachten we een paar kunstzinnige uitdagingen die alles te maken hebben met de zintuigen. Ze zijn geschikt om alleen te doen of met elkaar. Laat je inspireren door onze zintuigenkunst!

Na de zomervakantie zien we je graag weer! Óf tijdens onze zomeractiviteiten Creatief Atelier of Wijsheid in beweging.

Kijken met je ‘derde oog’

  • zintuig: zicht
  • kunstdiscipline: fotografie

Deze activiteit is leuk voor in een groepje familie of vrienden (maar kan ook alleen of met z’n tweeën worden gedaan).

Schrijf op verschillende papiertjes de volgende woorden: glas, gras, rood, blauw, glinstering/glans, slang, oud, rond, lief, X/+, zwart-wit, lief, hoog, klein. Of bedenk eigen woorden.

Trek nu allemaal blind een papiertje en ga met jouw woord op pad om buiten te wandelen. Neem de tijd om de omgeving in je op te nemen en fotografeer alles dat met jouw woord te maken heeft. Je kunt dit letterlijk nemen, maar er kan ook een symbolische of filosofische gedachte achter zitten. Wees creatief! Na twintig minuten wissel je van papiertjes en fotografeer je alles dat met je nieuwe woord te maken heeft.

Daarna deel je met elkaar de foto’s. Je zult zien dat je de wereld even met andere ogen hebt bekeken en dat iedereen de wereld verschillend ziet.

Woorden in geuren en kleuren

  • zintuig: reuk
  • kunstdiscipline: poëzie

Geuren kunnen sterke emoties en herinneringen oproepen. Maar ze kunnen ook nieuwe ideeën geven. Ga op zoek naar iets dat geur heeft. Dat kan een hand vol aarde zijn, een emmertje water uit de sloot, een bloem, een boomstronk. Maar ook een straatsteen waarop het net geregend heeft, een bruine kroeg, de kapsalon, de marktkraam om de hoek, een industriegebied. Denk zo klein of zo groot als je zelf wil, maar kies voor één geur.

Terwijl je de geur diep in je opneemt pak je pen en papier. Neem nu vijf minuten de tijd om de eigenschappen van de geur in steekwoorden te beschrijven. Denk aan woorden als: zoet, modderig, kruidig, lekker, kleurig. Probeer zoveel mogelijk woorden te geven aan de geur.

Hierna kies je een aantal woorden uit je lijstje (vier voor een kort gedichtje en 8 voor een langer gedicht). Dan ga je associëren met de woorden op je lijstje. Heb je een associatie bij dit woord? Schrijf dit op in een zin. Bijvoorbeeld: ‘Ik denk aan de zomer.’ Plak vervolgens je zinnen onder elkaar en geniet van je gedicht. Bovenaan zet je het onderwerp van je geur als titel.

Vind je dit moeilijk? Oefening baart kunst!

Geluid tekenen

  • zintuig: gehoor
  • kunstdiscipline: tekenen/schilderen

Ga naar zee met een schetsblok, potlood en eventueel aquarelverf. Terwijl je aan zee zit, luister je naar de geluiden van het water. Laat je potlood dansen op het papier, op het ritme van de de golven. Kleur het (lijnen)spel dat ontstaan is op papier in met aquarelverf. Of doe dat achteraf, als je weer thuis bent.

Tip: De verf kun je ook zelf maken. Je hebt hiervoor nodig: potlood (of houtskool of krijt), Arabische gom, ossengal, een pipet en palet en kleurstoffen uit je keukenkastje. Bijvoorbeeld koffie, kruiden, kerrie, walnoot, fruit.

Schraap met een mesje wat van een kleurpotlood/krijt/houtskool of strooi wat uit het keukenkastje op een palet. Eventueel kun je het vooraf fijner maken in een vijzel. Voeg met een pipet wat druppels Arabische gom toe tot de verf de gewenste dikte heeft. Voeg met een tweede pipet een druppeltje ossengal toe.

Dans een ding

  • zintuig: tast
  • kunstdiscipline: dans

Voor in een groepje of met z’n tweeën. Eén persoon sluit zijn ogen. Een ander legt iets in zijn handen. Dat mag van alles zijn; een spons, een blikopener, een haarborstel, een stuk zeep, een steen, een doosje met iets erin…

Neem de tijd om te voelen wat je in je handen hebt. Voel het materiaal, de structuur, de vorm, de temperatuur.

Aan welke muziek denk je bij dit voorwerp? Laat de ander de muziek opzetten en beweeg nu op de muziek die past bij wat je voelde bij het voorwerp. Maak je klein en groot, soepel of juist houterig. Probeer je voor te stellen dat je het voorwerp bent dat je voelde.

Samen kunst proeven

  • zintuig: smaak
  • kunstdiscipline: beeldende kunst

Iets te vieren deze zomer? Verras iemand met iets lekkers dat je met zorg hebt gecreëerd en klaargemaakt. Een zwaantje van appel, een egel van zoutstengels, een schaap van maïswafels. Laat je uitdagen door filmpjes op YouTube.

En geniet samen van een bijzonder hapje deze zomervakantie!

DNKRS wenst je een zinnige en zinnenprikkelende zomervakantie!